Lockdown στην Αττική: Όλα τα μέτρα – Τι αλλάζει με τον κωδικό 6 και ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά

0
118

Στις 12:00 αναμένεται να εξειδικευθούν τα μέτρα ενόψει της εφαρμογής του lockdown από αύριο στην Αττική. Δείτε όλα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Μετακινήσεις, λιανεμπόριο, σχολεία, άδεια ειδικού σκοπού, απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις στην Αττική αλλά και πως θα λειτουργεί η αγορά ενόψει της εφαρμογής του lockdown και των νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 11/02/2021 έως και τις 28/02/2021, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε όσον αφορά στον κωδικό 6 που είναι αυτός που στέλνουμε με sms στο 13033 για άθληση όσο και για βόλτα του κατοικίδιού μας θα εξακολουθήσει να ισχύει αλλά μόνο για μετακίνηση με τα πόδια στην γειτονιά που μένει ο καθένας. Όποιος στείλει τον κωδικό 6 και είναι στο αυτοκίνητό του θα παρανομεί, είπε ο κ. Σταμπουλίδης. 

Με άλλα λόγια δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο για άθληση σε χώρους μακριά από τον τόπο διαμονής ή για βόλτα του κατοικίδιου.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Τα καταστήματα θα είναι κλειστά με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, τα φαρμακεία, τα πρατήρια βενζίνης και τα καταστήματα τηλεφωνίας μόνο για πληρωμή λογαριασμών και για επισκευή συσκευών.

Τα κομμωτήρια θα είναι κλειστά όπως και τα καταστήματα μανικιούρ και πεντικιούρ και τα κέντρα αισθητικής. 

Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away.

Τι δεν επιτρέπεται να πωλούν τα καταστήματα που θα είναι ανοικτά

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών στα σούπερ μάρκετ. 

Τι θα ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας 

Τις καθημερινές η μετακίνηση θα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 21:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 05:00 έως τις 18:00. 

Τι θα ισχύει για την τηλεργασία

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό 50% που ισχύει σήμερα, πιθανόν να αυξηθεί στο 60% ή ακόμη και στο 70% για το Δημόσιο. Για τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50%, αλλά με αυστηρούς ελέγχους.

Άδεια ειδικού σκοπού 

Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου. Πλέον μπορεί να γίνει χρήση της άδειας αναψυχής του 2021 και για αυτό δεν υπάρχει το πρόβλημα του Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν εξαντλήσει τις ημέρες της κανονικής τους άδειας κλήθηκαν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνταν, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Πως θα λειτουργούν τα σχολεία 

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα δια ζώσης μαθημάτων για τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, καθώς από αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, για όλα τα σχολεία θα επανέλθει το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση για τα σχολεία θα συνεχίσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε -εκτός απροόπτου- θα παύσει η ισχύς του lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος για την τηλεκπαίδευση στα σχολεία θα εκδοθεί σήμερα. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία ειδικής αγωγής που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με δια ζώσης μαθήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.