ΧΑΡΙ-ΖΩ ΚΕΡΔΙ-ΖΩ ΑΝΤΑΛΛΑ-ΖΩ – Βοήθεια σε Μονογονεϊκές Οικογένεις: Tα πιο συνήθη προβλήματα.

0
74

Στην εποχή μας, μια εποχή μεταβολών, οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας αποτελούν πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Από την εκτεταμένη οικογένεια έχουμε περάσει στη μορφή της πυρηνικής, αλλά και της μονογονεϊκής οικογένειας.

Η Ομάδα ΧΑΡΙ-ΖΩ ΚΕΡΔΙ-ΖΩ ΑΝΤΑΛΛΑ-ΖΩ απάλυνουν τον πόνο της δυσκολίας τους με την προσφορά των μελών της ομάδας αυτής,πλήρωσαν έστω μια υποχρέωση η ψώνισαν τρόφιμα για να ξεπεράσουν μια παροδική δυσκολία οικονομική.

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για βοήθεια ΧΑΡΙ-ΖΩ ΚΕΡΔΙ-ΖΩ ΑΝΤΑΛΛΑ-ΖΩΤι είναι η μονογονεϊκή οικογένεια;

Με τον όρο «μονογονεϊκή οικογένεια» εννοούμε την οικογένεια, στην οποία τα παιδιά μεγαλώνουν μόνο με ένα γονέα, είτε γιατί ο άλλος γονέας έχει πεθάνει, είτε λόγω διαζυγίου ή γιατί ο άλλος γονέας δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Πρόκειται για νέο φαινόμενο;

Η μονογονεϊκή οικογένεια δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Αναλόγως των εκάστοτε κοινωνικών συνθηκών αλλάζουν και οι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι μονογονεϊκές οικογένειες. Στο παρελθόν οι κύριοι λόγοι ήταν ο πρόωρος θάνατος από πολέμους, ασθένειες, μετανάστευση ή εγκατάλειψη. Ωστόσο η μονογονεϊκή οικογένεια, με τη σημερινή της μορφή έχει διαφορετικές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις για τα μέλη της και φυσικά τα αίτια της δημιουργίας της είναι διαφορετικά. Στα μέσα του 20ου αι. το κύριο αίτιο ήταν ο θάνατος ενός συζύγου, ενώ στις δεκαετίες 1970-1980, το κύριο αίτιο ήταν το διαζύγιο. Από την αρχή του 21ου αι. ο αριθμός των γονιών που δεν παντρεύονται συνεχώς αυξάνεται. Η κοινωνικο-οικονομική απελευθέρωση της γυναίκας έχει φέρει μαζί της και το φαινόμενο πολλές γυναίκες να νιώθουν την ανάγκη να φέρουν στον κόσμο και να μεγαλώσουν ένα παιδί χωρίς κάποιον άντρα μαζί τους.

Ποιος είναι ο συχνότερος τύπος μονογονεϊκής οικογένειας;

Είναι η οικογένεια που αποτελείται από τη μητέρα και τα βιολογικά παιδιά της. Ο αριθμός των οικογενειών που αποτελούνται από τον πατέρα και τα παιδιά έχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, παραμένει όμως σαφώς μικρότερος.

Σήμερα οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιπροσωπεύουν το 3% περίπου όλων των ευρωπαϊκών οικογενειών με διάφορα ποσοστά ανά κράτος. Σχετικές έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι 1 στις 5 οικογένειες είναι μονογονεϊκή.

Έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έμφυλης Ισότητας του 2013 δείχνει ότι 23.076 οικογένειες στην Κύπρο είναι μονογονεϊκές με ποσοστό 88% να έχουν προστάτη τη μητέρα. Ο αριθμός αυτός φαίνεται να έχει αυξητική τάση σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, αν λάβουμε υπόψη ότι το διαζύγιο είναι η κύρια αιτία δημιουργίας μονογονεϊκής οικογένειας στην Κύπρο.

Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών;

Τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονείς μπορούν να καταταγούν σε τρεις ευρείες κατηγορίες:

1.Οικονομικά

2.Κοινωνικά.

3.Ψυχολογικά

Τα προβλήματα αυτά σε ένα επίπεδο αφορούν τους μονογονείς και σ’ ένα άλλο επίπεδο αφορούν τα παιδιά τους.

Ποιες οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μονογονείς;

Ο μονογονιός, εκ των πραγμάτων καλείται να αναλάβει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των πρακτικών, οικονομικών και μορφωτικών αναγκών των παιδιών. Αυτές οι ευθύνες, σε συνδυασμό με την απουσία δεύτερου εισοδήματος στον οικογενειακό προϋπολογισμό καθιστούν τις μονογονεϊκές οικογένειες μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που κινδυνεύουν από τους ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι επιπτώσεις των οικονομικών πιέσεων που δέχεται ο μονογονιός εξαρτούνται, τόσο από τη συνεισφορά του πρώην συντρόφου αλλά και του οικογενειακού και άλλων κοινωνικών δικτύων βοήθειας, όσο και από τις προνοιακές ρυθμίσεις και κρατικές παροχές, όπως επιδόματα, δάνεια κ.λ.π. Οι δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας, το ψηλό κόστος φύλαξης και φροντίδας των παιδιών και τα δύσκολα ωράρια εργασίας είναι μόνο μερικά από τα ενδεχόμενα προβλήματα του μονογονιού.

Ποια είναι τα κυριότερα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών;

Συχνά η απουσία ψυχολογικής στήριξης, το αρνητικό κοινωνικό στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν συχνά προβλήματα για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η έλλειψη διαμοίρασης ευθυνών και ο διπλός ρόλος που καλείται να παίξει ο μονογονιός όταν χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις ή να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα. Δυσκολίες μπορεί να παρουσιάσει και στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ιδίως στις σχέσεις με μετέπειτα συντρόφους. Υπάρχει ο κίνδυνος ο μονογονιός να γίνει ιδιαίτερα υπερπροστατευτικός και να εκδηλώσει εξάρτηση από το παιδί του «πνίγοντας» έτσι την πορεία ανεξαρτητοποίησης του παιδιού του. Έχει ήδη αναφερθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μονογονιών είναι γυναίκες. Είναι ακόμα γνωστό, πως τα φαινόμενα μητρικής υπερπροστασίας βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τα φαινόμενα πατρικής απουσίας.

Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος ο μονογονιός να γίνει υπερβολικά αυστηρός, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στον διττό του ρόλο, με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη και την αυτοεκτίμηση του παιδιού του.

Μια μητέρα που ζει μόνη, πιθανόν να νιώθει μόνιμα κουρασμένη και οργισμένη. Ενδεχομένως να εκδηλώνει γκρίνια, θλίψη και αποθάρρυνση και να καταπιέζει μόνιμα τις δικές της ανάγκες για χάριν των παιδιών της.

Οι συνέπειες για τα παιδιά όμως είναι αρνητικές, γιατί το μόνο που χρειάζονται πραγματικά, είναι μια μητέρα χαρούμενη και αισιόδοξη.

Ενημερωθείτε για τη ΝΕΑ Εκπαίδευση στην Συμβουλευτική Μονογονεϊκής Οικογένειας. Έναρξη: 3/11/2018. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/ekpedefsi-stin-symvouleftiki-monogoneikis-ikogenias-enarxi-3112018/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.