Το μοιραίο αυτογκόλ στην δεύτερη, εντελώς αποτυχημένη φάση διαχείρισης της πανδημίας. Η χώρα ξεπέρασε το 1 το RO – 1.500 τα κρούσματα κορωναϊού λέει ο Μόσιαλος

0
275
A medical worker analyses swabs in a laboratory of the San Filippo Neri hospital, to check for the coronavirus disease (COVID-19), in Rome, Italy, May 7, 2020. REUTERS/Yara Nardi
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ΤΡΥΓΟΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΕΜΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 80 naTpa ΤΗΛ. 2610 339.236 ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΙΔΗΡΙΚΑ- ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕ ΤΕΠΟΖΗΤΑ INOX ΛΑΔΙΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΡΑΣΟΒΑΡΕΛΑ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ & ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 80 naTpa- ΤΗΛ. 2610 339. 236 ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΙΔΗΡΙΚΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΥΛΟΣΟΜΠΕΣ ΤΕΠΟΖΗΤΑ ΛΑΛΙΟΥ TEN"

Οσες τηλεδιασκέψεις και διαγγέλματα αν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη και τον Σωτήρη Τσιόδρα να στήσει …Ελ Σιντ στη πλατεία Συντάγματος, είναι βέβαιό ότι δεν θα μπορέσει να ακυρώσει το μοιραίο αυτογκόλ στην δεύτερη, εντελώς αποτυχημένη φάση διαχείρισης της πανδημίας.

Η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων και η εκτίναξη της καμπύλης του Covid-19 στη χώρα έγινε εξαιτίας της αλόγιστης απελευθέρωσης των διασυνοριακών μετακινήσεων και της μαζικής εισόδου ξένων υπηκοόων στην χώρα. Ας μην κοροιδευόμαστε.

Ασφαλώς το φαινόμενο της αναζωπύρωσης δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι διεθνές. Όμως στην Ελλάδα το κοντράστ είναι έντονο και ιδιαίτερα απογοητευτικό, καθώς, χάρις στην συνετή διαχείριση της πρώτης φάσης, τα κρούσματα είχαν σχεδόν εξαλειφθεί. Κατά γενική παραδοχή των ειδικών, ο κορωνοιός είχε «μηδενίσει» στις αρχικές εστίες μετάδοσης, όπως η Αττική.

Η αρχική επιτυχημένη υγειονομική διαχείριση έγινε επειδή βρέθηκαν μερικοί σοβαροί άνθρωποι, διακεκριμένοι επιστήμονες που σε αντίθεση με τους πολιτικούς τσαρλατάνους στην Ελλάδα ξέρουν τη δουλειά τους και εξήγησαν στον κ. Μητσοτάκη τι θα συνέβαινε, αν άφηνε την κατάσταση στην τύχη της.

«Εμείς δεν είμαστε Γερμανία που έχει ΜΕΘ και στο τελευταίο χωριό. Τα κρεβάτια είναι ελάχιστα κι έτσι και φρακάρουν οι μονάδες, οι συγγενείς των ασθενών θα παίζουν ξύλο. Θα υπάρξει τεράστια κατακραυγή και θα πέσει η κυβέρνηση»…
Το πήρε το μήνυμα ο πρωθυπουργός και υιοθέτησε την σκληρή συνταγή, μαντρώνοντας τους Ελληνες, ακόμη και σε σημείο υπερβολής. Από την πρώτη εκείνη φάση του εγκλεισμού, δεν έλειψαν τα στοιχεία της πολιτικάντικης διαχείρισης, με τις πληρωμένες καμπάνιες ενημέρωσης και τα είπα-ξείπα π.χ. για την αξία της μάσκας στην πρόληψη. Και ένα άλλο εξαιρετικά αρνητικό χαρακτηριστικό ήταν η δραματική απουσία δειγματοληπτικών τεστ, που βαφτίστηκε τάχα μου «επιστημονική άποψη».

Εκ του αποτελέσματος όμως, το πράγμα πήγε καλά. Μέχρι που ο Κυριάκος, πανικόβλητος από τις επιπτώσεις του lock down αποφάσισε να …σώσει τον τουρισμό. Η παρτίδα της φετινής σεζόν βεβαίως, δεν σωζόταν και τσάμπα να προσφέραμε τις διακοπές στους ξένους. Γι αυτό και έπρεπε να στοχεύσουμε σε «λίγους και καλούς», υγειονομικά τσεκαρισμένους. Το εξήγησαν σημαντικοί παράγοντες του κλάδου, όπως ο Γιάννης Ρέτσος. Ο Αδωνις και ο Θεοχάρης όμως, ήξεραν καλύτερα…

Το «ελευθέρας» στους Ευρωπαίους μπατιροτουρίστες και κατά δεύτερο λόγο στους Βαλκάνιους εποχικούς εργάτες γης, ήταν το τραγικό αυτογκόλ της κυβέρνησης, που πάει τώρα να φορτώσει την έκρηξη των κρουσμάτων, στους γάμους, τα πανηγύρια και τις…λιτανείες.

Η κυβέρνηση, άνοιξε τις πύλες εισόδου ανεξέλεγκτα, χωρίς να υποχρεώσει τους επισκέπτες να κάνουν τεστ ανίχνευσης κορωνοιού πριν πατήσουν σε ελληνικό έδαφος. Πολύ αργότερα κι όταν το κακό είχε γίνει, επέβαλε το τεστ, αλλά μόνο στους…δεύτερης κατηγορίας τουρίστες! Στους Βαλκάνιους. Α! Και στους Αμερικανούς, που ξοδεύουν τα διπλάσια από τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα.
Γιατί αυτή η διακριτική μεταχείριση; Γιατί δεν έκανε εξαρχής ο Μητσοτάκης αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε χώρα σέβεται τον εαυτό της, όπως η Κύπρος, επιβάλλοντας προληπτικά τεστ στις χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών; Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των τουριστικών μετακινήσεων οφείλεται στην ανεκδιήγητη γερμανική τσιγκουνιά. Οι Γερμανοί «έκαψαν» την ιδέα των προληπτικών τεστ σε ευρωπαικό επίπεδο και απλά ο Κυριάκος κάνει ότι κάνουν οι Γερμανοί.

Με μία τεράστια διαφορά. Η Γερμανία, όπως αποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες, κερδίζει από την καθίζηση του τουριστικού ρεύματος, γιατί η ίδια εξάγει τουρίστες προς τον Ευρωπαικό Νότο και δέχεται αναλογικά πολύ λιγότερους επισκέπτες. Σήμερα οι Γερμανοί μένουν στα σπίτια τους και ξοδεύουν εκεί τα ευρώ τους. Οσοι όμως έρχονται στην Ελλάδα(και μιλάμε παρά την κρίση για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες), δεν μπαίνουν στον κόπο μιας προληπτικής εξέτασης.

«Είναι πολλά τα έξοδα ενός τεστ για μια τετραμελή γερμανική οικογένεια», εξηγούσε στην «Καθημερινή» τον περασμένο Ιούνιο ο Γερμανός υφυπουργός τουρισμού Τόμας Μπάραις. Ετσι λοιπόν τα έξοδα επωμίστηκε ο υπερχρεωμένος Ελληνας φορολογούμενος. Κι επειδή δεν επαρκούν τα τεστ ούτε για τους γηγενείς, τα τεστ για τους ξένους γίνονται στη τύχη. Ένα εδώ, τρία εκεί. Οι υπόλοιποι…ρώσικη ρουλέτα.

Να λοιπόν πώς φτάσαμε εδώ. Όχι από τα πανηγύρια και τις εκκλησίες, αλλά από μια κυβέρνηση που είναι για τα πανηγύρια και από τους πολιτικούς μας που είναι αθεόφοβοι.
Σήμερα πλέον η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης γίνεται με καθαρά πολιτικούς και επικοινωνιακούς όρους. Τα ψέματα πέφτουν σύννεφο. Η, για την ακρίβεια, η παραποίηση της αλήθειας. Μοναδικό μέλημα είναι να μην φανεί ότι τα κρούσματα έρχονται από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα στον τουρισμό. Γι αυτό και τα εισαγόμενα από τους αεροπορικούς ταξιδιώτες, απλούστατα δεν προσμετρούνται, παρά μόνο όταν αυτοί πατήσουν το πόδι τους στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, έχοντας αναπτύξει έντονα συμπτώματα δυσφορίας.

Είναι οι λεγόμενοι…«αυτοβούλως προσερχόμενοι» κατά τη νέα κυβερνητική μπακαλο-ορολογία. Για να μην ομολογήσουν ότι πρόκειται για τουρίστες, από αυτούς που προσκάλεσε άκριτα και αβασάνιστα η κυβέρνηση, χωρίς να τους υποχρεώσει σε ένα τεστ, μη τυχόν επιβαρυνθούν με το…50ευρω.

Οι τουρίστες-φορείς είναι απολύτως φυσικό, από τα αεροδρόμια ήδη, να μεταφέρουν τον ιό σε Ελληνες και από εκεί και πέρα η μπάλα έχει χαθεί. Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πραγματικά αδύνατο να υπολογισθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υποεκτιμάται, αφού η καταγραφή γίνεται πρωτίστως στους «αυτοβούλως προσερχόμενους».

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στο Ισραήλ με εννιά εκατομμύρια πληθυσμό, έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 80 χιλιάδες κρούσματα με ελάχιστο ποσοστό θανάτων (0.7%), ενώ στην Ελλάδα ισχυριζόμαστε ότι τα κρούσματα είναι περίπου 5 χιλιάδες, μυστηριωδώς, όμως το ποσοστό θνησιμότητας ανεβαίνει στο 5%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απλά κοροιδευόμαστε. Γιατί στο Ισραήλ έχει ελεγχθεί περίπου ο ένας στους τέσσερις κατοίκους!

Στην Ελλάδα του επιτελικού κράτους, τα τεστ θεωρούνται πολυτέλεια και τα κρατάνε για τους τουρίστες, όποτε και αν. Τώρα ετοιμάζονται να (ξανα)μαντρώσουν εμάς, επειδή άφησαν ανεξέλεγκτους τους ξένους!

Καλές διακοπές λοιπόν, όσο προλαβαίνετε και ο …Θεός βοηθός!

Τα κρούσματα κορωναϊού είναι 8 με 10 φορές περισσότερα από αυτά που λένε ισχυρίζεται με ανάρτησή του στο facebook ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

Τριψήφιος αριθμός (152) κρουσμάτων και σήμερα. 17 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές).

Θα συνεχίσω να επιμένω ότι χωρίς τις συντονισμένες δράσεις πολιτείας και πολιτών θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ήταν σημαντική. Επικράτησε το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα γιατί η αντίδραση της χώρας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αρκετοί όμως θεώρησαν ότι στην ουσία δεν υπήρξε πρόβλημα. Και άδικα κάναμε ότι κάναμε.

Θα θυμάστε ότι δεν σταμάτησα να ενημερώνω σχεδόν καθημερινά για τις επιπτώσεις της νόσου. Ακόμη και όταν είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό.

Τώρα χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Θα αναφερθώ σε προγραμματισμούς που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες. Όπως έκανα και το Φεβρουάριο με την κατάθεση δώδεκα προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στις αρχές Μαρτίου όταν πρότεινα την στρατηγική προσέγγιση για τη γρήγορη άρση του lockdown.

Χρειάζεται όμως και συστηματική υλοποίηση των μέτρων από όλους. Και εφαρμογή των μέτρων με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και δημοσίων λειτουργών που είναι αλώβητοι και δεν κολλάνε/μεταδίδουν το ιό. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να γίνεται από όλους και ιδιαίτερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό δεν έγινε από όλους πρόσφατα σε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την ορκωμοσία υπουργών. Ελπίζω να μην επαναληφθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.