Τέλειωσε ο εφιάλτης του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών – Εξω από το… κλουβί η 18χρονη

0
71

Υπάρχει ένα τυφλό κορίτσι που ζούσε από τα 7 του χρόνια σε ένα κλουβί.

Επιτέλους, εδώ και λίγες µέρες η 18χρονη σήµερα κοπέλα ζει σε ένα δωµάτιο που κατασκευάστηκε ειδικά για εκείνη, ένα δωµάτιο µε παράθυρο και τοίχους καλυµµένους µε µαλακό υλικό ώστε να µην κάνει κακό στον εαυτό του. ∆είχνει πιο ήρεµη, ίσως και χαρούµενη λίγες στιγµές, κάποιες λεξούλες ξεστοµίζει πού και πού, κι ένα ραδιόφωνο σπάει τη µοναξιά του περιορισµού της. Κι αν δεν είναι ελεύθερη, τουλάχιστον δεν βιώνει πια την ντροπιαστική συνθήκη του εγκλεισµού στο κλουβί. Το ίδιο συµβαίνει πλέον και µε τους άλλους 5 πρώην έγκλειστους σε κλουβιά, που ζούσαν υπό συνθήκες βασανισµού στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, το κολαστήριο των εγκαταλειµµένων. Με τη µεταφορά τους σε δωµάτια µειώθηκαν οι αυτοτραυµατισµοί και οι άνθρωποι δείχνουν πιο ήρεµοι.

lexaina1.png

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που δηµοσιεύουµε σήµερα µε το κορίτσι στο νέο του δωµάτιο δεν έχουν καµία σχέση µε τις φριχτές φωτογραφίες καθήλωσης στο κλουβί που δηµοσιεύτηκαν τον Νοέµβριο.

Μετά τη δηµοσιοποίηση της αδιανόητης ιστορίας, µέσα στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δηµιουργήθηκαν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα τρία ειδικά δωµάτια (soft rooms) για τη φιλοξενία τέτοιων περιπτώσεων, ώστε κανείς να µην κλείνεται πια σε κλουβί. Στις 10 Δεκεµβρίου δηµοσιεύτηκε ΦΕΚ µε κοινή απόφαση των υπουργών Εφης Αχτσιόγλου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για την πρόσληψη 15 ατόµων διαφόρων ειδικοτήτων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, οι οποίοι θα συνεχίσουν το έργο της οµάδας παρέµβασης, και 8 ακόµα για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής.

Επίσης, µε υπογραφές των αναπληρωτών υπουργών Θεανώς Φωτίου και Γιώργου Χουλιαράκη, δηµοσιεύτηκε στις 12 ∆εκεµβρίου και η απόφαση για την έναρξη της αποϊδρυµατοποίησης, οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας «Στεγών Υποστηριζόµενης ∆ιαβίωσης Ατόµων µε Αναπηρίες», τις οποίες θα µπορούν να δηµιουργούν φυσικά ή νοµικά πρόσωπα δηµοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Οταν δηµιουργηθούν οι Στέγες, θα βρουν καταφύγιο έξω από τα σηµερινά άσυλα άτοµα µε αναπηρία που διαθέτουν υψηλό, µέσο ή χαµηλό βαθµό αυτονοµίας, ηλικίας άνω των 18 ετών. Δυστυχώς για τα ανήλικα παιδιά µε αναπηρία δεν έχει ακόµα προβλεφθεί ανάλογη δοµή, µε αποτέλεσµα οι άνθρωποι που ασχολούνται µε το ζήτηµα να εκφράζουν επιφυλάξεις.

lexaina2.png

Ανθρώπινη διαβίωση

Οπως λέει στο «Εθνος» ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος και διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, η αποκαθήλωση των τελευταίων εγκλείστων σε κλουβιά και οι αποφάσεις που προαναφέρθηκαν αποτελούν αναµφίβολα θετικό γεγονός. Ωστόσο, παρατηρεί, µέχρι να δηµιουργηθούν οι Στέγες, οι περίπου 45 ασθενείς στα Λεχαινά και πολλοί σε άλλα ιδρύµατα της επικράτειας θα συνεχίσουν να έχουν µια διαβίωση ασυλικού τύπου µε βάση τη συνεχή κατάκλιση και όχι µια ανθρώπινη διαβίωση σε µικρά σπιτάκια υπό επίβλεψη ειδικών.

lexaina.png

«Εµείς έχουµε κάνει µαζί µε την ΜΚΟ Lumos προτάσεις για να αναπτυχθούν οι συγκεκριµένες δοµές και έχει από πέρυσι εγκριθεί κονδύλι 8,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ακόµα δεν υπάρχει αναλυτικό. Θετικές οι υποσχέσεις, αλλά ας µην ξεχνάµε πως η χρονιά είναι προεκλογική. Επίσης υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες που ζητούν οι χωροθετήσεις να γίνουν στην ίδια περιοχή ώστε να έχει και αναπτυξιακή διάσταση η αλλαγή. Οµως δεν µπορεί να γίνεται κοινωνική πολιτική µε τέτοια θέµατα. Γι’ αυτό είµαστε ακόµα επιφυλακτικοί, ώσπου τα σχέδια να γίνουν πράξη και να ξεκινήσει η αποϊδρυµατοποίηση» τονίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.