Πληρώνουμε από τη τσέπη μας φάρμακα που δεν κυκλοφορούν

0
10

Απίστευτη ολιγωρία κοστίζει
εκατομμύρια στο κράτος και τις τσέπες τνω πολιτών. Τι είναι η αρνητική λίστα

Αδικαιολόγητη είναι η καθυστέρηση στην έκδοση του αγορανομικού δελτίου με τα νέα φάρμακα.
Σύμφωνα με τον “Τύπο της Κυριακής”, καθυστερεί περισσότερο από δύο χρόνια ενώ στο μεταξύ έχει λήξει η περίοδος προστασίας πολλών πρωτότυπων φαρμάκων (πατέντα) αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει γενόσημά τους, με αποτέλεσμα το κράτος να επιβαρύνεται με 20% επί της αξίας των εν λόγω φαρμάκων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, για όσα από τα νέα και πρωτότυπα φάρμακα δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές καινοτομίες που προσφέρουν επιπρόσθετα οφέλη στον ασθενή, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να κληθούν οι εταιρείες να πληρώσουν αυξημένο rebate, δηλαδή αυξημένη επιστροφή χρημάτων στην Πολιτεία, με βάση τις πωλήσεις τους.
Η αρνητική λίστα
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, πολλοί έχουν ήδη διαπιστώσει πως ορισμένα από τα φάρμακά τους δε μπορούν να τα προμηθευτούν μέσω ΕΟΠΥΥ, και πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι. Είναι τα φάρμακα που περιλήφθηκαν στη λεγόμενη αρνητική λίστα.
“Πολλά από τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην αρνητική λίστα είναι απαραίτητα για μεγάλες ομάδες ασθενών, όπως είναι οι εμφραγματίες, οι βαρείς καπνιστές με αποφρακτική πνευμονοπάθεια, όσοι έχουν πολύ υψηλά τριγλικερίδια”, εξηγεί στην εφημερίδα ο οικονομολόγος Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσια Υγείας Κώστας Αθανασάκης.
“Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει να περιλαμβάνει κωδικοποίηση των νόσων, έτσι ώστε το σύστημα να επιτρέπει τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων στις αντίστοιχες νόσους. Αυτό εφαρμόζεται διεθνώς και όχι ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός των ασθενών από τα αναγκαία φάρμακά τους”, σημειώνει και προσθέτει πως “διαφορετικά μιλάμε για σταδιακή απασφάλιση των ασθενών που πλήττει σοβαρά τα εισοδήματα ή την υγεία τους”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.