ΠΑΤΡΑ: Γιατροί και φαρμακοποιοί… κατά των self test

0
45

Ανένδοτοι παραμένουν οι φαρμακοποιοί της Πάτρας για το ζήτημα των self test, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να κάνουν τα τεστ αυτά, εντός ή εκτός των φαρμακείων τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέα Σοφιανόπουλο, το ζήτημα των self test, δεν είναι οικονομικό και δεν έχει καμία τέτοια βάση.

Σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας και μόνο. «Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία των εργαζόμενων μας, των πελατών μας και των οικογενειών μας, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε, χωρίς καμία ειδοποίηση να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο» τονίζει και συνεχίζει λέγοντας:

«Εμείς είμαστε φαρμακοποιοί. Δεν έχουμε καμία δουλειά να κάνουμε αυτού του είδους τα τεστ που σχετίζονται με άλλες επιστημονικές ειδικότητες.

Είμαστε ξεκάθαροι πάνω σε αυτό. Δεχόμαστε τη διακίνηση τους εφόσον το κράτος μας τα παρέχει δωρεάν, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στο να τα κάνουμε εμείς εντός ή εκτός των φαρμακείων μας».   

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, κυμαίνεται και η απόφαση που πήρε ο σύλλογος για το θέμα στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Όμως δεν είναι μόνο οι φαρμακοποιοί που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.

Προβληματισμός υπάρχει και στους γιατρούς για τα self test. Ο προβληματισμός σχετίζεται με το ότι η διαδικασία αυτή δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτή των rapid test.

Κατά συνέπεια τα φαρμακεία για να προχωρήσουν με ασφάλεια σε αυτού του είδους τα τεστ θα πρέπει να διαμορφώσουν τους ανάλογους χώρους που να εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την προστασία των εργαζομένων και των παρευρισκόμενων.

Χρειάζεται επίσης ο ανάλογος εξοπλισμός, ο εξαερισμός των χώρων, οι απολυμάνσεις και μία γενικότερη εκπαίδευση για την διεξαγωγή τέτοιου είδους τεστ με ασφάλεια. Ακόμα και τα φαρμακεία να ήταν θετικά στα self test, δεν θα είχαν όλες τις παραπάνω δυνατότητες.

Άλλωστε, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά το θέμα, τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα στα οποία γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση δεκάδες rapid test, χρειάστηκαν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν στην όλη διαδικασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.