Πάμε για Πάσχα στην πόλη χωρίς μετακίνηση εκτός νομού

0
316

#1000_και_μια_Γεύσεις
2610 62 56 66

Το lockdown μοιραία τελειώνει μετά από 5 μήνες περιορισμένων και νέων μέτρων, ανοίγματα και κλεισίματα, «έξυπνα μέτρα» και άλλα που δεν κράτησαν για πολλές μέρες.

Σήμερα με 3.000 κρούσματα και περισσότερους από 700 σε ΜΕΘ η απόφαση δείχνει να έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, ενώ όπως είναι φυσικό, παρά τα self test, αυξάνονται όσοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μπήκαμε σε lockdown με 300 κρούσματα και να βγαίνουμε με 3.000 και γεμάτα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο Απρίλιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο αρχίζουν τα ανοίγματα και τον Μάιο θα πάμε σε ολοκληρωτικό άνοιγμα της οικονομίας, όπως όλα δείχνουν.

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της επιστροφής στην κανονικότητα ανέφερε ο πρωθυπουργός από το τρίτο mega-εμβολιαστικό κέντρο του Περιστερίου.

Ήδη, από τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όλοι οι άνω των 60 ετών. Οι υπόλοιποι θα πάρουν από ένα selft test και θα βγουν να δουλέψουν (σε ό,τι έχει απομείνει μετά από 5 μήνες λουκέτου).

Αυτήν τη φορά προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει η οικονομία με τα καταστήματα να ανεβάζουν ρολά στις 5 Απριλίου. Μαζί θέλει η κυβέρνηση και το άνοιγμα των σχολείων. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξέρουμε τι θα γίνει. Πάντως το εμπόριο φαίνεται να ανοίγει με παράδοση εκτός.

Η εστίαση φαίνεται να κάνει πρεμιέρα μετά από μήνες αδρανοποίησης από τα μέσα Απριλίου και έπειτα.

Τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα
Για την ώρα πάντως, το σενάριο ενός Πάσχα στο χωριό δε φαίνεται να υλοποιείται, με την κυβέρνηση να μεταθέτει την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό για τις αρχές Μαΐου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και ο «Ελεύθερος Τύπος» που έχει στο πρωτοσέλιδο την εκτίμηση ότι πάμε για Πάσχα στις πόλεις.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις. Εκπλήξεις όπως ακριβώς ετοιμάζεται να γίνει με το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας είναι πως το τελευταίο μόνο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων θανάτων λόγω για το 2021, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ να εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν σε αριθμούς πάνω από 3.000, επιβεβαιώνοντας όσους λένε ότι διανύουμε το πικ του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με το τρίτο κύμα της πανδημίας ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ θα φτάσει ακόμα και τους 800, πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση.

Μάλιστα, αυτό επιβεβαίωσε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA προέβλεψε ότι ο αριθμός των θανάτων μέχρι το τέλος του Απρίλη θα φτάσει τους 9.000.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούν παρά να «τροποποιήσουν» το κυβερνητικό σχέδιο για έξοδο από το lockdown και το restart της οικονομίας. Σε αυτό αναφέρθηκε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA.

Ο κ. Γώγος άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για αλλαγή στρατηγικής, τουλάχιστον όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας στρατηγικής, με βάση τον καιρό και τα τεστ, επισήμανε ότι ο καιρός είναι σύμμαχος, καθώς στρέφουμε τον κόσμο από τα σπίτια, από τους κλειστούς χώρους, έξω, γιατί στους εξωτερικούς χώρους ο κόσμος κολλάει πολύ λιγότερο.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί επανειλημμένα στόχος τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι το Πάσχα να το περάσουμε όσο πιο «ελεύθεροι» γίνεται, δεδομένης και της τεράστιας ψυχολογικής κούρασης των πολιτών.

«Προβλέπω ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τις 9.000 θανάτους συνολικά, που σημαίνει ότι θα έχουμε άλλους 1.500 θανάτους μέχρι τέλος Απριλίου» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους, τα στοιχεία είναι πιο ήπια, αφού το ταβάνι φαίνεται να φτάνει στους 750. «Ακραίες τιμές τους ανεβάζουν μέχρι τους 800. Ελπίζω ότι θα σταματήσουμε εκεί».

Από την πλευρά του, μικρή άρση των μέτρων στις 5 Απριλίου βλέπει ο κ. Γώγος.

«Κοιτάμε αυτά τα θέματα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα τα δούμε, και ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο» διευκρίνισε.

«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» τόνισε ο κ. Γώγος. Η άρση μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφώς αυστηρότερη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας γιατί θα πάμε πάλι πίσω υπογράμμισε.

Έκανε λόγο αρχικά για άνοιγμα στο εμπόριο με click away «για να δούμε πώς πάει η κατάσταση για να ακολουθήσει μετά ένα λίγο καλύτερο άνοιγμα» και «άνοιγμα σχολείων με self test και με δεδομένο ότι έχουμε καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και περισσότερες κλίνες στο ΕΣΥ».

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος για το άνοιγμα της αγοράς και τα δωρεάν self test που θα διατεθούν στους πολίτες.

Όπως είπε, «η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης». «Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα», σχολίασε και εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του. «Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων», πρόσθεσε.

«Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου», δήλωσε ο υφυπουργός και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των πολιτών.

Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι με τη συζήτηση να μετατίθεται όταν θα έχει επιτευχθεί το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση.

«Η παροχή των δωρεάν τεστ θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάιο και από τον Ιούνιο θα μπορεί να υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εμβολιασμών. Αν χρειαστεί όμως θα συνεχιστεί», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.