Μετά το lockdown συμπυκνωμένα μέτρα σε εργασιακό – ασφαλιστικό

0
82

Η σημερινή Γενική απεργία γίνεται για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ωστόσο, η ΝΔ δείχνει να βιάζεται. Μοιάζει να θέλει να… συμπυκνώσει τις διατάξεις που καθυστέρησαν, λόγω πανδημίας, δύο χρόνια.

Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη εδώ και δύο χρόνια, δηλαδή επί ΝΔ, κινητοποίηση των εργαζομένων. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση μετά το αυστηρό lockdown αλλάζει σελίδα, ενώ επισπεύδει την υλοποίηση της ατζέντα «της», η οποία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Λόγω της απεργίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των κλειστών σχολείων, των δημοσίων υπηρεσιών που υπολειτουργούν, της ακινητοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς, η οικονομία αναμένεται να «παγώσει». Παράλληλα, σε κάθε μεγάλη πόλη θα γίνουν απεργιακές συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα στις 11 το πρωί θα γίνει η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Διαφορετική πρόσκληση απευθύνει το ΠΑΜΕ (10 π.μ. στο Σύνταγμα).

Η σημερινή Γενική απεργία γίνεται για το εργασιακό νομοσχέδιο (10ωρη εργασία με ατομική σύμβαση και χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μη επαναπρόσληψη παρανόμως απολυθέντων, το «σπαστό» ωράριο πρωί-απόγευμα στην μερική απασχόληση, την αορίστου χρόνου αναστολή της σύμβασης εργασίας χωρίς κανένα δικαίωμα για τον μισθωτό κ.α.). Ωστόσο, η ΝΔ δείχνει να βιάζεται. Μοιάζει να θέλει να… συμπυκνώσει τις διατάξεις που καθυστέρησαν, λόγω πανδημίας, δύο χρόνια. Να επιβάλλει δηλαδή μονομερώς το κόστος εξόδου από την κρίση στους μισθωτούς.

Κατά συνέπεια, αναμένεται και ανάλογη συνέχεια σε κοινωνικό επίπεδο. Μετά την 12ετή (οικονομική και υγειονομική) κρίση αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα.

1.Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αμέσως μετά το εργασιακό θα έρθει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπου, εκτός των άλλων, θα προβλέπεται η αποκοπή των νεώτερων εργαζομένων (κάτω των 35 ετών) και (εις το εξής) των νεοπροσλαμβανομένων από το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ (θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα). Με αποτέλεσμα να προκαλείται έλλειμμα άνω των 60 δις στο δημόσιο επικουρικό ταμείο.

2.Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει εάν με το νέο εργασιακό (10ωρη εργασία αναλόγως των παραγωγικών αναγκών μιας επιχείρησης), θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (στο βαθμό που τις ανάγκες σε εργατικά χέρια θα καλύπτουν οι υφιστάμενο υπάλληλοι οι οποίοι, μάλιστα, δεν θα κοστίζουν παραπάνω στην επιχείρηση. Καταργείται δηλαδή κάθε αντικίνητρο υπερωριακής απασχόλησης…)

3.Το εργασιακό δημιουργεί προβλήματα και στα νέα ζευγάρια, αφού στην έλλειψη στέγης, στην απουσία προοπτικής και τις χαμηλές αμοιβές, προστίθεται τώρα και το ακανόνιστο ωράριο (10ωρη εργασία, βάρδια πρωί-απόγεμα στην μερική απασχόληση).

4.Επίσης δεν έχει απαντηθεί αν ο χαμηλά αμειβόμενος υπάλληλος γίνεται πιο παραγωγικός ή εάν η μείωση του διαθέσιμου (εργατικού) εισοδήματος πυροδοτεί την ζήτηση και την ανάπτυξη ή, αντιθέτως, οδηγεί σε συρρίκνωση, ύφεση και απολύσεις…

5.Στο τέλος τέλος αν, όπως ισχυρίζεται ο κ.Χατζηδάκης, είναι καλή η ρύθμιση του ωραρίου εργασίας με ατομική σύμβαση, γιατί δεν το επεκτείνει και στους μισθούς; Ότι σου δώσει σαν αμοιβή η επιχείρηση στο τέλος…

Αφού είναι καλό το «κεφαλαιοποιητικό» σύστημα για την επικουρική ασφάλιση, θα έπρεπε, ενδεχομένως,να επεκταθεί και στην κύρια. Ότι πάρει ο ασφαλισμένος το τέλος….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.