Μάχη στην ΕΕ για το “κορονο-ομόλογο” – Μητσοτάκης και Μακρόν πιέζουν τη Μέρκελ

0
133

Ορθοπεδικά – Νάρθηκες – Πελματογράφος – Ενοικιάσεις Καροτσιών – Συσκευών- Προσωπική φροντίδα-Ρήγα Φεραίου 19-21-2610 279 077 

Τηλέφωνο Άμεσης Εξυπηρέτησης: 6936 82 50 46-Ίασις Παναγόπουλος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κοντινό πλάνο

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες επικρατούν τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των αρχηγών κρατών – μελών της Ε.Ε. για τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν ενόψει της απογευματινής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι οικονομικές επιπτώσεις και η ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από την φονική νόσο θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία για την επόμενη μέρα της πανδημίας η οποία κανείς δεν γνωρίζει πότε τελειώσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν μαζί με ακόμη επτά ευρωπαίους ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία τάσσονται υπέρ της έκδοσης ενός “Ομολόγου-Corona” με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων προς όφελος όλων των εταίρων.

Το παρασκήνιο της κοινής επιστολής

Τις τελευταίες μέρες οι εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες που συνέταξαν την επιστολή ήταν σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου χαράξουν μία κοινή στρατηγική απέναντι ουσιαστικά στο Βερολίνο που εξακολουθεί να κρατά αρνητική στάση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωομόλογο.

Η κίνηση των “9” επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το ρήγμα που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς σε μια ακόμη κρίσιμη στιγμή – την δυσκολότερη που περνά ο πλανήτης – δεν υπάρχει κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής κατάστασης που αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα όμως αποδεικνύεται πως πλέον η Ελλάδα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις, πρωταγωνιστεί και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου πιο δίκαιου απέναντι σε όλα τα κράτη – μέλη.

Η συμμαχία του Βορρά απέναντι στην κίνηση των “9”

Ωστόσο στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ συντάσσονται χώρες όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία που αντιδρούν στην έκδοση ενός ευρωομολόγου για τον Κορονοϊό, υποστηρίζοντας πως ήδη έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των χωρών που έχουν πληγεί από την νόσο.

“Στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας εμμέσως την έκδοση ευρωομόλογου. Στο Βερολίνο σημειώνουν πως η Γερμανική κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει σε μία κίνηση που ενδεχομένως να δημιουργήσει μια νέα κρίση χρέους.

Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 το απόγευμα αναμένεται να τονίσει την ανάγκη χρησιμοποίησης όλων των εργαλείων χρηματοδότησης, προκειμένου να υπάρξει ένα ισχυρό πακέτο βοήθειας αλλά και για να αποδείξει η Ευρώπη πως μπορεί συλλογικά να αντιμετωπίζει τόσο σημαντικές κρίσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει τους λόγους που συνυπέγραψε την κοινή επιστολή, υποστηρίζοντας πως με την έκδοση του ευρωομολόγου θα μετριαστούν σε σημαντικό βαθμό οι οικονομικές συνέπειες, που υπάρχουν ήδη από την φονική νόσο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές απαιτούνται άμεσες λύσεις και όχι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό τον λόγο θα ζητήσει οι οποίες αποφάσεις να ληφθούν αν όχι σήμερα εντός των επομένων ημερών.

Άλλωστε στην επιστολή των “9” τονίζεται μεταξύ άλλων πως τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από το ευρωομόλογο “θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών. Αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.