Ζωή Ράπτη στην “ΠτΔ”: Ψυχιατρική δομή εφήβων στην Πάτρα

0
54

Στην Πάτρα θα ιδρυθεί η πρώτη Μονάδων Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση που θα αφορά στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία όπως ανακοινώνει μέσω της «Π» η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
Η κ. Ράπτη απαντώντας στα ερωτήματά μας επισημαίνει ότι είναι διαπιστωμένο το πρόβλημα έλλειψης ψυχιατρικών δομών στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, περιοχές για τις οποίες, όπως τονίζει, θα υπάρξει προτεραιότητα κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
Οπως υπογραμμίζει η ίδια, στόχος του υπουργείου είναι να ιδρυθούν οι κατάλληλες κλειστές ή ανοιχτές κοινοτικές δομές. Κάτι που υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των ψυχιατρικών φορέων της ευρύτερης περιφέρειας καθώς καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και τα αιτήματα πασχόντων.

Είστε από τα ελάχιστα στελέχη του υπουργείου Υγείας που περάσατε το κατώφλι της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ. Ενημερωθήκατε για τις συνθήκες λειτουργίας της και κυρίως για τη νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών στους διαδρόμους και σε ράντζα καθώς είναι η μοναδική κλινική στην ευρύτερη περιφέρεια. Πώς σχεδιάζετε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση;
Επισκέφτηκα την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπως έχω επισκεφθεί πολλές Ψυχιατρικές Κλινικές σε όλη τη χώρα, έχοντας σκοπό να επισκεφθώ όλες τις δομές της αρμοδιότητάς μου προκειμένου να αποκτήσω άμεση γνώση της λειτουργίας τους και των προβλημάτων τους.
Πράγματι η Ψυχιατρική Κλινική που αναφέρεστε είναι αναγκασμένη να νοσηλεύει αριθμό περιστατικών πολλές φορές μεγαλύτερο της δυναμικότητάς της και θέλω σ’ αυτό το σημείο να συγχαρώ τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Διευθυντή της Κλινικής και τους συνεργάτες του για το δύσκολο έργο που επιτελούν.
Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές και χρόνιες. Οφείλεται κυρίως στην έλλειψη μετανοσοκομειακών δομών στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καθώς επίσης και στη χαμηλή στελέχωση των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων των παραπάνω περιοχών.
Στόχος του υπουργείου είναι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης τόσο για την ανάπτυξη των αναγκαίων κοινοτικών μετανοσοκομειακών δομών, όσο και τη στελέχωση των Ψυχιατρικών Κλινικών των Γενικών Νοσοκομείων έτσι ώστε να εκλείψει η ανάγκη διακομιδής των περισσοτέρων περιστατικών στην Πάτρα.

Ενα δεύτερο σοβαρό θέμα είναι η έλλειψη δομών, οικοτροφεία και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, για τους ασθενείς που βγαίνουν στην κοινότητα. Οι οικογένειες των πασχόντων καλούνται να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος χωρίς την κατάλληλη βοήθεια. Τι προβλέπει ο σχετικός σχεδιασμός σας;
Το ερώτημα αυτό συνέχεται με το προηγούμενο, καθώς όλα αποτελούν μια αλυσίδα. Οπως προανέφερα, το υπουργείο έχει διαπιστώσει το πρόβλημα έλλειψης τέτοιων δομών στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, περιοχές για τις οποίες θα υπάρξει προτεραιότητα κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, έτσι ώστε να ιδρυθούν οι κατάλληλες κλειστές ή ανοιχτές κοινοτικές δομές.
Μείζον ζήτημα για την περιοχή μας αποτελεί και η υποστελέχωση του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου που είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιφέρεια με τα παιδιά να περιμένουν σε λίστες αναμονής και παράλληλα να μην υπάρχει κατάλληλος χώρος για την περίθαλψή τους. Δρομολογείτε διαδικασίες για την κάλυψη αυτών των κενών;
Δυστυχώς, η χαμηλή στελέχωση των παιδοψυχιατρικών τμημάτων αποτελεί πρόβλημα σε όλη τη χώρα. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να αποτελούν και αποτελούν προτεραιότητα για το χαρτοφυλάκιο Ψυχικής Υγείας όχι μόνο στο πλαίσιο της ψύχωσης αλλά και σε ένα ολόκληρο πλέγμα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως είναι οι εξαρτήσεις από ουσίες, το διαδίκτυο, το gaming και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολύ πρόσφατα προβλέφθηκε νομοθετικά η ίδρυση Μονάδων Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ένας πρωτοποριακός θεσμός για τη χώρα και ο μοναδικός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θεσμός που αναφέρεται κυρίως στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία.
Στόχος είναι μια από τις πρώτες μονάδες να δημιουργηθεί στην Πάτρα. Ηδη δε μέχρι στιγμής, έχουν προκηρυχθεί πάνω από 40 θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχίατρων (μόνιμου και επικουρικού προσωπικού) σε διάφορες μονάδες της χώρας και στόχος είναι να προκηρυχθούν ακόμη περισσότερες.

Η Πάτρα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά πανεπιστήμια της χώρας όπου φοιτούν πλέον των 30.000 φοιτητών. Συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό σας για την ανάπτυξη Κέντρου Ημέρας ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των φοιτητών του;
Η Πάτρα αποτελεί την Πανεπιστημιακή Μητρόπολη της Πελοποννήσου και η προσφορά του Πανεπιστημίου της είναι καθοριστική στο σύστημα της Ελληνικής Παιδείας. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της πανδημίας αγγίζουν και το φοιτητικό πληθυσμό σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι μόνο η ανατροπή του προγράμματος σπουδών και η αναστάτωση της κοινωνικής ζωής των φοιτητών αλλά και άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τους φοιτητές, όπως οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στις οικογένειες τους, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στην οικονομική υποστήριξη των σπουδών τους. Για το λόγο αυτό, ήδη προβλέψαμε νομοθετικά την ίδρυση εντός των Πανεπιστημίων Κέντρων Ψυχικής Υγείας απευθυνόμενα αποκλειστικά στον φοιτητικό πληθυσμό, επίσης ένας πρωτοποριακός θεσμός για την Ελλάδα.

Η επιστημονική κοινότητα μελετώντας την πανδημική περίοδο που ζούμε, εκτιμά ότι του κορονοϊού θα επακολουθήσει μία ψυχιατρική πανδημία. Σας έχει απασχολήσει αυτό ως θέμα; Ποια είναι η προετοιμασία που γίνεται στη χώρα μας;
Πράγματι η ανθρωπότητα με την πρόοδο του εμβολιασμού θα κατορθώσει, σχετικά σύντομα ελπίζουμε, να τιθασεύσει την πανδημία. Δυστυχώς, όμως οι συνέπειες της πανδημίας στην Ψυχική Υγεία του γενικού πληθυσμού θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εξαρτήσεων.
Πρέπει, λοιπόν, να αναπτυχθούν δράσεις ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των συνανθρώπων μας. Προς τούτο έχουν ήδη εκπονηθεί προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ομάδων του πληθυσμού από τις συνέπειες της πανδημίας (ασθενείς με covid19 και τις οικογένειες τους, ογκολογικούς ασθενείς, ασθενείς με άνοια και Alzheimer και τους φροντιστές τους, για τον αυτισμό, για το burnout των υγειονομικών).
Παράλληλα, έχει τεθεί σε λειτουργία και ενισχύεται η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, στην οποία επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης ανώνυμα, δωρεάν και εμπιστευτικά σε όποιον το έχει ανάγκη, ενώ αναπτύσσονται και πλατφόρμες τηλεσυμβουλευτικής και τηλεψυχιατρικής.
Στόχος είναι μετά την πανδημία να μην μείνει κανείς μόνος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.