Επίκεντρο η Καλλιθέα, το βλέμμα στο Σαραβάλι – Τι φοβoύνται Τσελέντης και Σώκος

0
568

Της ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Πώς εξηγούν στη «Γ» τις αλλεπάλληλες δονήσεις που έγιναν αισθητές στην Πάτρα, οι καθηγητές Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Σώκος
Μικρής διάρκειας και έντασης αλλά αισθητές και με βοή ξεκίνησαν οι σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές στην Πάτρα ενώ ανησύχησε τους κατοίκους η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των σεισμογράφων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και του Σεισμολογικού Εργαστηρίου του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, το επίκεντρο βρίσκεται 10 χιλ Ν.Δ της Πάτρας στην περιοχή της Καλλιθέας και η μεγαλύτερη δόνηση πραγματοποιήθηκε στις 5:30 π.μ. και ήταν μεγέθους των 3,5 ρίχτερ .Το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο ρήγμα του Σαραβαλίου που είχε δώσει το 1993 το δυνατό σεισμό των 5,3 ο οποίος είχε δημιουργήσει υλικές ζημιές λόγω της εγγύτητας με την Πάτρα και του χαμηλού εστιακού βάθους έχει στρέψει τα βλέμματα των σεισμολόγων οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

Σε δηλώσεις του στην «Γ» ο γνωστός Σεισμολόγος και Δ/ντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης επισημαίνει: «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια σμηνοσειρά μικροσεισμών, ήδη έχουν καταγραφεί 17 δονήσεις μικρής έντασης που όμως επειδή βρίσκονται μόλις 10 χιλ. από την Πάτρα και σε εστιακό βάθος μικρότερο των 10χιλ. γίνονται αισθητοί. Το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά στο ρήγμα του Σαραβαλίου που έδωσε σεισμό της τάξεως των 5,3 ρίχτερ με υλικές ζημιές το 1993, μας κάνει να εντείνουμε την προσοχή μας στο να παρατηρούμε επισταμένως την εξέλιξη του φαινομένου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το οποίο συνεκτιμούμε την κατάσταση. Συγκεκριμένα ανιχνεύουμε την πιθανότητα συσχετισμού των δονήσεων με τυχόν διέγερση του ρήγματος του Σαραβαλίου. Σας θυμίζω ότι ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού είναι σεισμικά διεγερμένη από τον Φεβρουάριο και έχουν καταγραφεί 2.500 μικροσεισμοί. Προς τούτο παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη», καταλήγει ο Άκης Τσελέντης.

Ε.ΣΩΚΟΣ: «ΤΟ ΣΑΡΑΒΑΛΙ ΣΤΟ… ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Πρόκειται για μια σεισμική ακολουθία μικρής έντασης που εξελίσσεται. Παρακολουθούμε προσεκτικά το φαινόμενο από τις καταγραφές του δικτύου των σεισμογράφων, γιατί το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Πάτρα και οι σεισμοί στην περιοχή έχουν πολύ μικρό εστιακό βάθος χρειάζεται προσεκτική διερεύνηση. Παράλληλα παρακολουθούμε το ρήγμα του Σαραβαλίου καθότι τα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής παρουσιάζουν διέγερση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.