Αχαΐα: Κίνδυνος απόλυτης οικονομικής καταστροφής στα Γυμναστήρα – 90 στο νομό

0
85

Grammas

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τον κίνδυνο της απόλυτης οικονομικής καταστροφής, αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων λόγω του λουκέτου που τους επιβλήθηκε για την πανδημία του κορονοϊού.Μάλιστα, το άνοιγμά τους, δεν προβλέπεται να γίνει, πριν τις 29 Ιουνίου, όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς ο κλάδος, περιλαμβάνεται στο τελευταίο στάδιο άρσης της καραντίνας.Στην Αχαΐα, οι επαγγελματίες του κλάδου, δεν μιλούν για ζημιά, αλλά για απόλυτη καταστροφή. Τα 90 μέλη του τοπικού συλλόγου, που το καθένα απασχολεί περίπου 5 με 10 εργαζόμενους, είναι σε μια κατάσταση απελπιστική.

Οπως είπε στην «Π» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυμναστηριούχων Νομού Αχαΐας, Θάνος Κονδύλης, από τη στιγμή που για τις επιχειρήσεις του κλάδου, χάθηκε η εποχή της άνοιξης, είναι σαν να χάθηκε η υπόλοιπη χρονιά, σε όρους κύκλου εργασιών. Κι αυτό, γιατί, τη συγκεκριμένη εποχή, καταγράφεται η μεγαλύτερη κίνηση στα γυμναστήρια, από περιστασιακούς πελάτες που ετοιμάζονται για το καλοκαίρι.Οι επιχειρήσεις του κλάδου, ακόμα κι αν ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο, δεν θα μπορέσουν να κάνουν κάτι παραπάνω, από το να «σώσουν» ένα μικρό κομμάτι της αγοράς, αλλά σε καμία περίπτωση, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα μεγάλα πάγια έξοδα που έχουν.

«Βρισκόμαστε σε πλήρες αδιέξοδο» τόνισε ο κ. Κονδύλης, αναφέροντας ότι, τα τριτοβάθμια όργανα του κλάδου, έχουν ζητήσει λίγες αλλά, ουσιαστικές παρεμβάσεις της πολιτείας, οι οποίες όμως, μπορούν να αποτελέσουν σωσίβιο για τις επιχειρήσεις που σήμερα «βουλιάζουν» οικονομικά από την αναγκαστική αναστολή λειτουργίας.

ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟΤο πρώτο αίτημα, αφορά την μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες γυμναστηρίων, από το 24% στο 5%. Όπως είπε ο κ. Κονδύλης, σε όλη την ΕΕ ο ΦΠΑ στις συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι χαμηλός, και αν η πρόταση γίνει δεκτή, τότε οι επιχειρήσεις θα έχουν μια ευκαιρία να μην προβούν σε αυξήσεις στα τιμολόγια των υπηρεσιών τους, για φέτος.Το άλλο μεγάλο αίτημα του κλάδου, είναι η παράταση της έκπτωσης στα ενοίκια μέχρι τα τέλη του χρόνου. Θα είναι μια πραγματική ανάσα για τις επιχειρήσεις αυτές, που ως γνωστόν, μισθώνουν μεγάλες εγκαταστάσεις για επαγγελματική στέγη.

Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τώρα τον κλάδο, είναι πως θα διαχειριστεί, τις χιλιάδες συνδρομές πελατών, που έχουν προπληρωθεί. «Αν μας επιβάλουν μεγάλους περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που θα πρέπει να δεχόμαστε, τότε απειλούμαστε με οικονομική καταστροφή» τόνισε ο κ. Κονδύλης, που δεν απέκλεισε και μεγάλο κύμα απολύσεων προσωπικού.Για παράδειγμα, σε μια κανονική συνεδρία, αν μια επιχείρηση αναγκαστεί να μειώσει την παρουσία πελατών στην αίθουσα εκγύμνασης από 30 σε 5 – 6 άτομα, τότε η λειτουργία πολλών γυμναστηρίων, καθίσταται μη βιώσιμη.

Όπως τόνισε ο κ. Κολύρης, μέχρι σήμερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, αντιστάθμιζαν τον έντονο ανταγωνισμό, μειώνοντας τις τιμές των υπηρεσιών τους, κάτω του κόστους, στηριζόμενες στο μεγάλο τζίρο. Από τη στιγμή όμως, που θα μπουν περιορισμοί, αυτομάτως ανατρέπονται οι οικονομικές ισορροπίες της επιχείρησης.Για τον λόγο αυτό, και για να μην καταστραφούν οικονομικά, τα γυμναστήρια ζητούν να τους επιτραπεί η χρονική μετάθεση των προπληρωμένων συνδρομών, γιατί δεν έκλεισαν με δική τους ευθύνη, αλλά με κρατική εντολή.

ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Προκειμένου να επιταχύνει την διαδικασία επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, ο πανελλήνιος σύνδεσμος γυμναστηρίων έχει καταθέσει δική του πρόταση με μέτρα για την υγεία των εργαζομένων και των συνδρομητών. Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση για προκαθορισμένα ραντεβού ώστε να παραμένει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων εντός των γυμναστηρίων. Παράλληλα, ο σύνδεσμος προτείνει απολυμάνση κάθε οργάνου γυμναστικής ξεχωριστά μετά την χρήση από κάθε πελάτη και μάσκες και γάντια για όλο το προσωπικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.